ALV en UCI BMX Racing World Cup 2023 op Papendal

Geplaatst op 29-06-2023  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Merel Mooren

In de middag en avond van zaterdag 24 juni waren we te gast op Papendal.

Het UCI BMX festival werd gecombineerd met de ALV, zoals u gewend bent combineert de Eventcommissie vaak een Event met een Sportgebeurtenis van niveau en dit keer was de wielersport aan de beurt.

BMX is een relatief jonge tak van sport die voor velen van ons nog onbekend is, maaar door de prestaties van Team NL op de Olympische Spelen wint het snel aan populariteit.

Na afloop van de ALV heeft Arnold Vanderlyde top-baanwielrenner Harrie Lavreysen geïnterviewd. Harry is zijn carrière gestart als BMX’er en heeft enkele jaren op Papendal gewoond en getraind. De vele blessures die Harry opliep tijdens het BMX’en, hebben hem doen besluiten over te stappen naar het baanwielrennen en dat heeft zich zeker uitbetaald.

Na het interview waren we aardig wat wielerkennis rijker en wisten we van alles over de succesvolle carrière van Harry Lavreysen. Verder snapten we de verschillen tussen baanwielrennen, BMX, wegwielrennen en veldrijden. We kregen ook veel te horen over de World Cup die we gingen bezoeken, zodat we de wedstrijden goed konden volgen.

Met ongeveer 50 gasten konden we plaats nemen op het prachtige VIP terras, de best mogelijke plaatsen en geweldig zicht op de wedstrijd. Daarvoor willen we Papendal nogmaals bedanken! Ook het bestuur van de VNPD (de pas opgerichte Vereniging van Nederlandse Paralympische Deelnemers) was aanwezig, daarmee hebben we een basis gelegd voor toekomstige samenwerking, nadat zij zich hadden gepresenteerd tijdens de ALV en bij monde van voorzitter Theo van der Meijden trots vertelden dat er kort na de oprichting al 55 leden waren geteld.  Er is een goede basis neergezet en een ambitieus bestuur gaat aan de slag.

Het was een prachtige dag en de zon scheen volop. Op het VIP terras  werden we enorm in de watten gelegd, de hapjes en drankjes waren in overvloed aanwezig, er was voldoende schaduw en ijsjes werden uitgedeeld. Tussen de races door was er voldoende tijd om met vele Olympiërs de contacten op te halen. Voor wie even een break wilde van het BMX event bestond de mogelijkheid om het Zomervreugde Festival te bezoeken met muziek en vele workshops.

De BMX races waren enorm spannend om te zien. Er waren veel close finishes waar tot de laatste meters volop gestreden werd. Bij de dames werd de race gewonnen door een Australische. Zij was nipt sneller dan de zusjes Laura en Merel Smulders die het zilver en brons mee naar huis mochten nemen. Bij de heren was het goud voor een Fransman, de Nederlandse heren (inclusief regerend Olympisch kampioen Nick Kimman) slaagden er in de finale helaas niet in om een medaille te bemachtigen.  

Het was voor velen van ons ook spannend om naar alle valpartijen te kijken die bij deze sport horen. Wanneer de rijders op volle snelheid door de bocht gaan ontstaan er niet zelden botsingen en valpartijen. De BMX’ers en de crew op de baan reageerden hier heel rustig op en gelukkig was iedereen in staat om (soms met een beetje hulp) weer van de baan weg te lopen. Wat een bikkels zijn die rijders zeg!

Het volgende NVOD event van dit jaar zal tijdens de Yonex Dutch Open Badminton zijn, die van 11 t/m 15 oktober Maaspoort in Den Bosch plaats vindt. Resultaten tellen mee voor de wereldranglijst op basis waarvan spelers zich kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs 2024.  Op 14 oktober bezoeken we dit evenement, noteer deze dus alvast in jullie agenda. Kijk voor meer info op: dutchopen.nl/en/, laat je daarbij niet afleiden door het feit dat hier en daar nog Almere als locatie wordt genoemd, het is echt in Den Bosch.

MENU

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID