Herdenking en Reünie München 1972

Geplaatst op 08-09-2022  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Andre in het Veld

De eerste week van september 2022 stond voor de NVOD vrijwel geheel in het teken van de herdenking van de Olympische Spelen van München 1972.

Op 1 september gebeurde dat in het Olympische Stadion van Amsterdam om de slachtoffers van de aanslag te herdenken, waarbij verder de perspremière van de documentaire Ankie, de Olympische weduwe van Twan Huys en de publicatie van het boek Een Duitse Zomer (over de Olympische Zomerspelen van 1972)  van Rolf Bos centraal stonden. Naast NOC*NSF- en NVOD bestuursleden waren ook aanwezig de IOC president Thomas Bach, Ankie Spitzer en haar dochter Anouk, minister van Sport Connie Helder, de voorzitters van het Olympisch comité van zowel Israël en Duitsland en natuurlijk een aantal Nederlandse Olympiërs uit de delegatie van 1972.

Lees hierover meer op

https://nocnsf.nl/nieuws/2022/09/nocnsf-en-ioc-voorzitter-thomas-bach-herdenken-slachtoffers-aanslag-munchen-1972

Om zoveel mogelijk Olympiërs bij elkaar te krijgen werd door de NVOD (de commissie bestaande uit Andre Bolhuis, Gijze Stroboer, voorzitter Edwin Benne en Eventscommissieleden Merel Mooren en Jacco Arends) op Sportcentrum Papendal op zaterdag 3 september, een reünie gehouden voor de deelnemers uit 1972. Ondanks de AVG wetgeving was het de NVOD toch gelukt om het overgrote nog levende deel van deze delegatie te achterhalen en hen uit te nodigen voor deze gedenkwaardige dag. Ook niet-leden waren hier vanzelfsprekend welkom.  Helaas moesten door Corona en sportwedstrijden (jazeker!) enkele oud deelnemers verstek laten gaan.

Het dilemma van de Spelen die doorgingen ondanks een aanslag werd niet vermeden, mensen die vroegtijdig de Spelen verlieten, de meer dan slechte communicatie richting deelnemers, een blunderende beveiliging,  maar vooral de unieke ervaringen en mooie sportieve momenten werden ter sprake gebracht door de ruim 60 aanwezige Olympiërs. Het waren de Spelen geweest die voor een grote ommekeer zouden zorgen, in 1976 werd de beveiliging al enorm opgeschroefd en latere boycots zorgden ervoor dat sport en politiek onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

oly-de-klas-van-1972

Entertainers Mart Smeets en Rolf Bos interviewden een Olympisch klasje, bestaande uit turnster Ans van Gerwen, zwemster Enith Brigitha, hockeyer Hans Spits, sportarts Frits Kessel en atlete Ilja Keizer-Laman, waarbij eerstgenoemde aan de hand van een serie dia’s de vrolijke noot in het gesprek probeerde te handhaven.  Vooral Rolf betrok de mensen uit de zaal ook in het gesprek, waardoor soms diepgaande gesprekken het gevolg waren.

Er werd nog lang nagepraat en een groepsfoto van de deelnemers mocht natuurlijk niet ontbreken.

oly-de-ploeg-van-munchen-1972

De foto’s werden gemaakt door fotografe Margarita Bouma.

MENU

AGENDA

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

AGENDA

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID