In memoriam Harald de Vlaming

Geplaatst op 12-02-2023  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Coen Kranenberg

1-afbeelding1

Op maandag 23 januari 2023 is Harald de Vlaming op 68-jarige leeftijd overleden. Hij was op wintersport met zijn echtgenote Ingrid, waar hij helaas plotseling is overleden.

Harald, en zijn familie waren al vanuit hun jeugd verbonden met de zeilsport. Zijn ouders waren de trotse eigenaren van het familiemoederschip “De Vlaamse Gaai “, die het gehele gezin naar alle wateren en meren bracht met als thuisbasis de Koninklijke Watersport Vereniging Loosdrecht. Daar werden de kinderen Jan Willem, Agnes, Monique en Harald, als jongste, de eerste beginselen van de zeilsport bijgebracht.

Al gauw bleek dat Harald een talentvolle zeiler was. Via de nu historische jeugdzeilboten Piraat en Pluis begon hij de kneepjes van de zeilsport te leren kennen alvorens met het grote werk te beginnen.

De eerste wedstrijden, ook internationaal, voer hij met de Flying Junior (FJ). Zo kwam hij terecht in het internationale zeilcircuit dat uiteindelijk leidde tot de selectie met de Soling voor de Olympische
Spelen 1976 in Montreal. Met Geert Bakker aan het roer en met zijn zeilmaatje Pieter Keijzer voeren zij op het Ontariomeer nabij Kingston naar uiteindelijk de 5e plaats.

Harald liet zich na zijn actieve wedstrijdzeil periode niet onbetuigd. Als ik Harald mag karakteriseren dan was hij een persoon die graag dingen wilde organiseren. Ook een persoon die altijd klaar stond voor zijn gezin, familie en maar ook voor zijn vrienden. Hij was trouw en je kon altijd op hem rekenen.

Was dan ook meer dan logisch dat Harald, eigenlijk vlak na de oprichting van de NVOD, toetrad tot het Bestuur. Samen met zijn medebestuursleden heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en verdere groei van de NVOD. Hij was een trouw bezoeker van diverse evenementen, waarvan een bezoek met vele Olympische zeilers aan de Volvo Ocean Race in Scheveningen bijzonder was.

Met zijn gezin, Ingrid en kinderen Froukje en Bouwe waren zij actief lid van de Koninklijke Roei - en Zeilverenging Muiden. Ze begeleidden vele jonge zeilers. En met hun zeilschip de “Bouncer” was Muiden het vertrekpunt van vele mooie zeiltochten.

Harald, een ding hadden we gemeen. We zijn beiden dol op sport. Of het nou het volgen was van de vele televisie-uitzendingen of het samen spelen van een rondje golf. Onze beider sportieve hoogtepunt was onze deelname aan de Olympische Spelen in Montreal 1976, jij als zeiler en ik als hockeyer. “Eens een Olympiër, altijd een Olympiër”. Een prachtige herinnering!

Je zwager, Coen Kranenberg, Blaricum, 12 februari 2023.

Foto boven: Harald staande in de “Olympische Soling” met stuurman Geert Bakker liggend op het voordek en Pieter Keijzer.

Foto onder: Als bijzonder eerbetoon aan Harald hebben zijn zeilvrienden de Soling en de Draak voor het clubhuis van de Hilversumsche Golfclub neergezet, waar de condoleance op 2 februari jl. heeft plaatsgevonden.

2-knipsel

MENU

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID