Debuterend Olympiër Marieke Keijser: ‘De Spelen staan op mijn bucketlist’

Geplaatst op 26-10-2020  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Hans Klippus

mariekeRoeister Marieke Keijser (23) is een van de debutanten die aan de komende Olympische Spelen in Tokio zal meedoen. Ze zit samen met Ilse Paulis in de lichte dubbeltwee. In oktober werd het duo voor de tweede achtereenvolgende keer Europees kampioen.

Ben je al over het uitstel van de Spelen heen?
“Op een gegeven moment moet je er een streep onder zetten en weer doorgaan. De maanden zijn voorbij gevlogen en we hadden gelukkig de Europese kampioenschappen in Poznan als doel. Het zat er natuurlijk al aan te komen dat de Olympische Spelen dit jaar niet zouden kunnen doorgaan, maar als dat officieel wordt bekendgemaakt, kom je jezelf wel een paar keer tegen. Ineens valt het grote doel weg.”

Er is wel meerdere sporters die de Spelen als hun ultieme doel hadden, gestopt omdat ze niet nog een jaar wilden wachten. Heb jij getwijfeld?
“Niet echt. De Olympische Spelen staan op mijn bucketlist en die wil ik een keer meemaken.”

Hoe zat dat met jouw ploeggenote Ilse Paulis? Jij was natuurlijk ook afhankelijk van haar.
“Ik kan en wil niet voor haar praten. Maar als je ons ziet roeien, dan zie je dat we er vol voor gaan. Het gaat lekker.”

Het worden je eerste Olympische Spelen. Wat verwacht je in Tokio aan te treffen?
“Het lijkt me vooral gaaf en leuk. Door corona zullen het qua sfeer niet dezelfde Spelen worden als anders. Ik kan bijvoorbeeld niet naar het Holland House om daar de Olympische magie mee te pakken. Jammer, maar het is maar bijzaak. Het gaat erom dat we zo snel mogelijk van a naar b roeien, dat verschilt niet van andere wedstrijden. En of ik dan in een Olympisch dorp zit, een hotel of een appartement maakt me niet uit.”

Ilse won in 2016 in Rio Olympische goud met een andere roeister, Maaike Head, die na de Spelen stopte. Hoe is het om met iemand in de boot zitten die al zo’n grote prijs won?
“Niet heel anders als met een roeister die nog geen Olympische kampioene was. Het zijn weer nieuwe Spelen. Een verschil is wel dat we toen we in 2017 net samen begonnen, wel veel aandacht van de media kregen omdat Ilse natuurlijk in Rio goud had gewonnen. Normaal is er in de niet-Olympische jaren weinig interesse voor roeien, maar dat was nu even anders. Natuurlijk is het mooi meegenomen dat Ilse de Spelen al heeft meegemaakt én heeft gewonnen. Dat kunnen maar weinigen zeggen. Die ervaring kan ons helpen.”

roeien-2

Ilse Paulis en Marieke Keijser

 Heb je de gouden medaille van Ilse weleens in je handen gehad?
“Nee… Daar heb ik eigenlijk nooit over nagedacht.”

De kans bestaat dat als het coronavirus zo taai blijft de Spelen ook volgend jaar niet kunnen doorgaan. Hoe zet je die gedachte uit je hoofd?
“Je moet niet denken aan iets dat er mogelijk zou kunnen gebeuren. Dat heeft geen enkele zin. We hebben onze korte termijn doelen. Ik wil mezelf op de training verbeteren en fitter worden. En we waren de afgelopen tijd lekker met het EK bezig. Het is mijn dagelijkse werk en daar geniet ik van. Als volgend jaar de Spelen toch niet kunnen doorgaan, dan zie ik dat dan wel.”

 

MENU

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID