Geslaagde reünie Nederlandse deelnemers Mexico 1968

Geplaatst op 17-10-2018  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Geert Slot  -  Bron:

De Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen van Mexico 1968 ontmoetten elkaar zaterdag 13 oktober op Sportcentrum Papendal tijdens de reünie die vijftig jaar na dato in samenwerking met de NVOD en NOC*NSF werd georganiseerd. De opkomst was groot, van de nog levende 113 sporters die naar Mexico zijn geweest, waren er 70 aanwezig.

Op de door een viertal deelnemers aan Mexico 1968 georganiseerde bijeenkomst heette NOC*NSF voorzitter André Bolhuis het gezelschap van Olympiërs en hun introducés welkom op Papendal: “Hartelijk welkom op Papendal, in 1968 voor enkelen van jullie al de plek waar je toen al kon trainen. Ik ben bij jullie te gast want ik ben niet bij de Olympische Spelen van Mexico 1968 geweest. Ik was toen nog niet geselecteerd. 
Namens NOC*NSF dank ik de initiatiefnemers voor het organiseren van deze reünie. Dat brengt mij op het idee om nu al aan de organisatie van de reünie van het Olympisch Team München 72 te beginnen. En natuurlijk zal NOC*NSF dat initiatief dan steunen."

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren plaatste tijdens de reünie de Spelen van Mexico in de tijdsgeest van de zestiger jaren van de vorige eeuw. “Het is toeval natuurlijk als je precies aan de Olympische Spelen meedoet in een jaar dat er zoveel aan de hand is in de wereld. Mexico 1968 wordt door velen gezien als de Olympische Spelen met de zwart gehandschoende gebalde vuisten van de Black Power beweging. Voor de deelnemers zijn de sportieve prestaties natuurlijk het belangrijkste.”

Waarna van de Vooren de prestaties van de Nederlandse ploeg langsliep en van achtergronden en commentaar voorzag. De magistrale sprong van Bob Beamon en de revolutionaire Fosburyflop bleven natuurlijk ook niet ongenoemd.

Edwin Benne, de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Olympische Deelnemers (NVOD) sprak de reünisten ook toe. “Het is geweldig dat u hier allemaal bij elkaar bent. Velen van u zijn al lid van onze club. Daar ben ik blij om. Met veel leden kunnen we als NVOD de sporters die net gestopt zijn bijstaan in hun stap naar die andere carrière. De NVOD neemt graag alle huidige en toekomstige sporters van TeamNL nadat ze gestopt zijn op in haar midden. Dank aan de initiatiefnemers Wilma van den Berg, Ada Kok, Jaap Reesink en Kik Thole voor het organiseren van deze geweldige reünie. De NVOD zal het organiseren van reünies blijven stimuleren.”

Fotocollages en een speciaal door Beeld en Geluid gemaakte compilatie van archief beelden -afgewisseld met recente interviews uit zowel het Beeld en Geluid archief als uit privé collecties - afgewisseld met recente interviews - wisselden elkaar de gehele dag af.
De deelnemers, waarvan een aantal elkaar na deze Olympische Spelen nooit meer hadden teruggezien, genoten volop, vooral van de verhalen die onderling volop werden gedeeld.

MENU

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID