Het "Jan met het handje" beeld

Geplaatst op 26-10-2020  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Kim Abdoelhafiezkhan

romeinse-groet

Romeinse groet

2020 Is tot nu toe een zware wedstrijd. Bij de aftrap van dit jaar zag het er goed uit met een aantal fantastische evenementen in het vooruitzicht. Helaas kwamen we al snel in een wereldwijde pandemie terecht. De impact van de maatregelen was gelijk zichtbaar en voelbaar.

COVID-19 is een vervelende tegenstander die zich moeilijk laat verslaan. We hebben in de langdurige rust alles op alles gezet om enigszins energiek en vol goede moed het veld weer te betreden. Dit heeft een reeks mooie en hartverwarmende evenementen en activiteiten opgeleverd, met De Amsterdamse Zomerconcerten als ongeëvenaard hoogtepunt. Het heeft ons veel media-aandacht opgeleverd. 

Toch was onze zomer meer dan alleen de concerten. Zo was er de ochtend nadat Gerard Joling optrad, het Offerfeest gebed van een Amsterdamse moskee en kwamen een week later buurtbewoners, veelal ouder dan 70 jaar, bij ons lunchen terwijl Francis van Broekhuizen hen toezong. Ook was er een klassiek concert dat wij samen organiseerden met Het Grachtenfestival en werd er voor de jeugd een vijfdaags voetbalkamp georganiseerd.

Een andere piek qua publiciteit kwam niet door een evenement maar door het Van Tuyll monument. Het staat op het voorplein van het Olympisch Stadion en wordt ook wel ‘Jan met het handje genoemd.’ Zelfs de New York Times besteedde er aandacht aan!

jantje

Van Tuyll monument

Het bronzen beeld staat er sinds de bouw van het stadion voor de Olympisch Spelen van 1928. Lange tijd werd het verhaal verteld dat het beeld een oude Romeinse groet bracht. Naar aanleiding van diverse berichtgevingen in de media, onder meer een artikel uit het Nieuw Israëlisch Weekblad in oktober 2018, met een andere uitleg over de vermeende sportgroet, hebben wij besloten om zelf onderzoek te doen. Er is contact opgenomen met historici en het expertisecentrum Monument & Archeologie van de Gemeente Amsterdam. De breed gedragen conclusie is dat de zogeheten ‘Olympische groet’ niet uit de klassieke oudheid stamt maar rechtstreeks is terug te leiden tot het fascisme uit de vorige eeuw. Nadat wij hadden vastgesteld dat de zogeheten ‘Olympische groet’ geen band heeft met de klassieke oudheid maar daarentegen wel met het fascisme en daarmee met de Hitlergroet, zagen wij ons genoodzaakt een procedure in gang te zetten die moet toezien op verplaatsing van het beeld naar een minder prominente plaats dan nu het geval is.

Het Olympisch Stadion is er voor iedereen en daarbij past geen begroeting die voor velen symbool staat voor de verschrikkingen uit de vorige eeuw.

Tot zover het wedstrijdverslag van 2020. De wedstrijd is nog niet afgelopen en we gaan dan ook voor een mooi einde van 2020.

MENU

AGENDA

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

AGENDA

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID