In gesprek met .....

Geplaatst op 10-01-2019  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Marti ten Kate

Jacques Brinkman zag tijdens het WK Hockey in India alle wedstrijden van het Nederlands team. Zowel als liefhebber, maar ook als vader van Thierry die nu al drie jaar deel uitmaakt van het Nederlands team.

Zelf behoorde Jacques tot een soort van gouden generatie die zorgde voor heel veel oranje succes. Goud op de Olympische Spelen van 1996 en 2000 en ook goud op de Wereldkampioenschappen van 1990 en 1998. In 1987 debuteerde hij en maakte toen meteen deel uit van het team dat in dat jaar Europees Kampioen werd. De eerste Olympische Spelen van Jacques Brinkman was Seoul 1988 en daar veroverde Nederland brons. Staat zoon Thierry nu nog aan het begin van zijn carrière, Jacques kwam tot een totaal van 337 interlands.

Nu runt hij samen met zijn oom Bierbrouwerij de Uddelaer in het koetshuis van Kasteel Staverden op op de Veluwe. Jacques: “Brouwen, bottelen, verkopen, alles wordt in eigen beheer gedaan. We zijn officieel pas iets meer dan een maand open. In 2015 speelde ik al met de gedachte om dit te gaan doen en in 2017 zijn we met de voorbereidingen begonnen en uiteindelijk hebben we in november 2018 een fantastische opening gehad. Steeds meer mensen weten ons te vinden en drinken “ons” bier in onze brewpub. Meer dan de helft van de omzet halen we nu uit toeristen die ons bedrijf bezoeken en verder leveren we ook steeds meer aan restaurants op de Veluwe”.

Voor aanvang van het WK Hockey in India sprak ik al met Jacques Brinkman en die zag op dat moment zeker 7 kanshebbers op de wereldtitel waar Nederland er uiteraard eentje van was.

Hoe kijkt Jacques terug op dit WK: “Al met al was het natuurlijk een heel lang toernooi waarbij er met name in de eerste tien dagen ook heel veel rustdagen zaten. Nederland won vrij gemakkelijk van Maleisië, maar speelde in de tweede wedstrijd tegen Duitsland een heel matig laatste kwart waardoor de Duitsers uitliepen naar 4-1. Eerste worden in de poule was daarna onmogelijk en moest Nederland de laatste poule wedstrijd tegen Pakistan winnen. De winst van 5-1 doet vermoeden dat dit een makkie was, maar dat was echt niet zo.

Daarna dus een tussenronde voor Nederland en die achtste finale werd eenvoudig gewonnen van Canada. Iedereen keek toen al vooruit naar de kwartfinale waarin Nederland gastland India zou treffen. Dat werd een geweldige wedstrijd in een unieke ambiance. India kwam op 1-0, Thierry scoorde de 1-1 en pas in het laatste kwart kwam de beslissing toen Mink van de Weerden scoorde via een strafcorner. Het stadion was opeens doodstil.

Daarna nog een Halve Finale en Finale te gaan met als gemeenschappelijk kenmerk dat de beslissing via shootouts moest vallen. Jacques: “Eigenlijk waren de shootouts in de Halve Finale tegen Australië niet nodig geweest. Nederland stond kort voor tijd met 2-0 voor en hadden dat gewoon moeten winnen. Maar gelukkig waren er daarna bij de shootouts een aantal hele mooie Nederlandse acties en plaatste Nederland zich voor de finale tegen België.”

De finale Nederland tegen België werd een wedstrijd waarin de verdediging centraal stond bij beide teams. Uiteindelijk dus weer shootouts en nu trok Nederland aan het kortste eind. De onbevangenheid die sommige spelers hadden bij de shootouts tegen Australië, leek nu een stuk minder.

Jacques: “In mijn tijd kenden we nog geen shootouts, maar werden er strafballen genomen . Op strafballen kun je heel goed trainen en ook hoef je tijdens zo’n strafbal niet zo veel na te denken en beslissingen te nemen. Shootouts zijn al veel moeilijker, maar ook veel lastiger om op te trainen. Een keeper kan dat nooit heel lang achtereen doen, eenvoudigweg omdat zo’n shootout voor de keeper veel vermoeiender is”.

En nu. Jacques: “De laatste twee mondiale titels waren van 1998 (WK) en 2000 (OS), zodat  er nu in feite een hele generatie is die nog nooit mondiaal goud heeft gewonnen. Dat verklaarde ook de enorme teleurstelling bij de oudere spelers na afloop van de finale. Nu zullen bond, clubs en spelers samen commitment moeten hebben om goud in Tokyo 2020 als realistisch doel te kunnen hebben. Maar dan zal de komende 18 maanden wel alles in het teken van dat doel moeten staan”.

MENU

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID