In gesprek met Wim Cornelis

Geplaatst op 17-01-2019  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Marti

Wim Cornelis, Chef de Mission 1988 (Calgary en Seoul) en oud voorzitter NVOD.

Met Wim Cornelis blik ik terug op 1988 toen hij Chef de Mission was bij de Olympische Winterspelen in Calgary en de Olympische Zomerspelen in Seoul. Het was tevens de laatste keer dat de Winterspelen en Zomerspelen in hetzelfde jaar werden gehouden.

Op dit moment volgt Wim de sport nog altijd intensief en is ook zelf nog actief op de golfbaan en uiteraard nog altijd supporter van hockeyclub Kampong waar hij heel lang voorzitter was. Later was hij ook nog voorzitter van de Hockeybond (1989-1998).

TIjdens de Spelen van 1984 was Wim al bestuurslid van NOC en was hij ook bij de Spelen in Los Angeles: “Dat herinner ik mij nog heel goed. We hadden toen voor de bestuursleden een huis in de buurt van het Olympisch dorp en op de avond voor de Olympische marathon (altijd op de laatste dag van de Spelen) kwamen Gerard Nijboer en Cor Lambregts bij ons in huis slapen om zich goed te kunnen voorbereiden op die marathon. In het Olympisch dorp was het toen natuurlijk heel rumoerig, omdat bijna alle sporters klaar waren met hun Spelen”.

In 1984 was Wim dus bestuurslid van NOC en was Tjeerd van Wimersma Greidanus de Chef de Mission. Vier jaar later waren die rollen omgedraaid. Tjeerd was bestuurslid van NOC en Wim was Chef de Mission en in die hoedanigheid zat hij ook bij de bestuursvergaderingen van NOC.

Het kleine NOC zat toen aan de Surinamestraat in Den Haag: “We zaten daar toen met Truus van Amstel en Tineke Hofland (beide ex-topsporter). Bonden leverden bij ons een plan in en wij probeerden dat dan voor hen te regelen. Dat ging dat met name om zaken als de laatste trainingskampen en de normen waar de sporters aan moesten voldoen om te worden uitgezonden. Calgary was wat dat betreft gemakkelijk, want we hadden alleen te maken met de KNSB waar Dick de Vroome de chef d’equipe was en Henk Gemser de coach. Vooraf had iedereen het toen over Visser, Kemkers en Vergeer, maar het werden de Spelen van Yvonne van Gennip. Het was toen iedere dag schaatsen en andere sporten heb ik eigenlijk ook niet gezien”.

Bij de Zomerspelen van Seoul waren Nederlanders actief in een hele serie sporten: atletiek, boksen, handboog, hippisch, hockey, judo heren, kano, roeien, schermen, schieten, tafeltennis, volleybal, wielrennen, zwemmen.

Daarnaast waren er een aantal demonstratiesporten, namelijk judo dames, honkbal en taekwondo (net zoals shorttrack in Calgary er als demonstratiesport bij was).

Hoe kwam die ploeg tot stand: “Vooraf bepaalden wij samen met alle bonden de normen waar sporters aan moesten voldoen om mee te mogen. Bij de teamsporten waren dat vaak de normen van de Internationale Federatie. Bij de andere sporten moesten ze laten zien tot de beste acht van de wereld te behoren en soms (zoals bij de Marathon) was dat bijvoorbeeld top15. Bonden kwamen daarnaast ook met plannen hoe ze de voorbereiding op Seoul wilden doen en dan vooral ook het laatste trainingskamp voorafgaand aan de Spelen. Atletiek kwam toen met een plan om een aantal weken voor de Spelen te gaan trainen in Japan (in de latere Olympische stad Nagano). Andere sporten zaten weer op andere plaatsen en uiteindelijk kwam iedereen richting Seoul en waren we bij de opening met ongeveer 80 sporters en begeleiders. Een aantal sporters kwamen nog wat later naar het Olympisch dorp”.

Zelf zag ik (Marti) die opening op de TV in Nagano waar ik nog met het grootste deel van de atletiekploeg was en ik herinner mij vooral nog die grote oranje paraplu’s van de Nederlandse ploeg. Wim: “Zo’n opening duurde natuurlijk altijd heel erg lang. Ik kende toen vanuit het golf een soort van paraplu’s die bij de handgreep zo waren gemaakt dat je er ook op kon zitten. Die heb ik toen in Korea voor het hele team laten maken en bij de opkomst (we waren land zeven in het Koreaanse alfabet) zag iedereen ons met die paraplu. Bij de hoofdtribune deden we die respectvol naar beneden en even later liepen we weer verder met die paraplu’s op. Later hebben we die aan “onze flat” in het Olympisch Dorp gehangen”.

Hoe kijkt Wim terug op de sportieve resultaten in Seoul: “De derde Olympische medaille van Conny van Bentum (dit maal met de estafetteploeg) was geweldig. Drie Spelen achtereen een medaille bij het zwemmen scoren was echt top. Mooi was ook de overwinning van Regilo Tuur in de eerste ronde toen hij de Olympisch Kampioen versloeg. En toen ook de Volleybal Mannen hun eerste duel wonnen, zat de stemming er meteen goed in. Uiteindelijk scoorden wij negen medailles met goud voor Monique Knol bij de wegwedstrijd wielrennen en de roeiers Rienks/Florijn”.

Wim: “Dit waren sinds jaren weer Spelen waar iedereen was. Na de aanslag in München kregen we boycot Spelen in Montreal, Moskou en Los Angeles. Nu was er politiek gezien niets aan de hand en waren alle landen aanwezig. Daarom was dit aantal medailles ook een hele goede prestatie.

medailles-seoul

Als Chef-de-Mission probeerde je van alles te regelen. Die paraplu natuurlijk, maar ook wat presentjes via Philips, een telefoonkaart voor iedereen etcetera. En als er dan iemand klaar is met zijn sport en heimwee krijgt, dan regel je een eerdere terugvlucht. Heel belangrijk was toen ook wat het team van Johan van de Haar vanuit de NSF in de jaren daarvoor had gedaan. Toen al waren zij bezig met maatschappelijke begeleiding, ook toen waren er al auto’s voor topsporters beschikbaar”.

Niet lang na de Olympische Spelen van 1988 kende NOC een bestuurscrisis en stopte Wim als bestuurslid. Wouter Huijbregtsen werd toen voorzitter. Bij de Winterspelen werd Ard Schenk Chef-de-Mission en bij de Zomerspelen werd dat André Bolhuis. In 1998 werd Wim opnieuw bestuurslid van NOC*NSF (toen gefuseerd). Dat duurde tot de Algemene Ledenvergadering van 2004 waar Wim als erelid werd benoemd.

Wim was ook jarenlang voorzitter van de NVOD en is ook nu nog steeds lid: “We hebben toen ooit eens met NOC*NSF kunnen regelen dat alle Olympiërs gratis lid van de NVOD konden worden. Daar ben ik eigenlijk nog steeds wel een voorstander van”.

MENU

AGENDA

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

AGENDA

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID