Hinkelien Schreuder blikt terug op het EK zwemmen in Glasgow

Geplaatst op 22-08-2018  -  Categorie: Actueel  -  Auteur: Marti ten Kate

Marti ten Kate interviewt Hinkelien Schreuder

NVOD lid sinds augustus 2012

Zwemmen: OS 2008 - Beijing / OS 2012 - Londen

13 augustus 2018

 Hinkelien, wat doe jij nu?

“Tegenwoordig werk ik bij Been Management Consulting, waarvan het kantoor gevestigd is op Schiphol-Oost. Ik probeer bedrijven en organisaties te helpen met de executie van hun strategie, en te zorgen voor het verbeteren van hun prestaties op de werkvloer. Ik heb fysiotherapie gestudeerd en heb ook wel gewerkt in de praktijk, maar ben mezelf altijd blijven ontwikkelen, o.a. ook door een studie internationaal sportmanagement. Voordat ik hier kwam werken heb ik in de sport, de gezondheidszorg en het onderwijs project- en programmamanagementrollen uitgevoerd.

Daarnaast ben ik al sinds 2010 lid van de NOC*NSF Atletencommissie en heb ik dit jaar Chiel Warners opgevolgd als voorzitter”.

 

En waar woon je?

“Mijn roots liggen in Twente, daarna heb ik 14 jaar in Eindhoven gewoond t.b.v. het zwemmen en nu woon ik al weer enige tijd in Amsterdam”.

 

Wat waren jouw grootste sportieve successen, ook Olympisch?

“De meest titels behaalde ik bij het EK en WK kortebaan, waar explosiviteit en techniek belangrijker zijn dan op de lange baan, waarop de Olympische Spelen georganiseerd worden.

Bij de Olympische Spelen in Beijing maakte ik deel uit van het 4x100 meter vrije slag team dat daar goud won. Vier jaar later was dat in Londen weer het geval, we wonnen toen zilver. Dat was toen ook mijn laatste wedstrijd, daarna ben ik gestopt met mijn zwem carrière.

Qua Olympische prestaties ben ik misschien wel het meest trots op mijn zevende plaats op de 50 meter vrije slag bij de Olympische Spelen in Beijing. Ik was toen ziek geweest en wist me toch nog, tegen alle verwachtingen in, te plaatsen voor de finale met een persoonlijk record”.

 

Hoe volg je sindsdien en ook nu het zwemmen?

“Bij de Spelen in Beijing zwom ik die estafette met Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk, Inge Dekker, Ranomi Kromowidojo en Manon van Rooijen. Vier jaar later zwommen we in Londen met hetzelfde team, alleen was Manon daar niet meer bij. Ik vind het fantastisch dat Femke en Ranomi nu nog steeds op hoog niveau zwemmen. Hun prestaties en die van de rest van het team ben ik altijd blijven volgen.

Op 8-8-2018 werd ik door iemand aangesproken die zei dat er vast veel mensen zouden gaan trouwen. Ik realiseerde mij dat de opening van de Spelen in Beijing al 10 jaar geleden was, namelijk op 8-8-2008, ook zo’n mooie datum”.

 

Hoe heb je het afgelopen EK in Glasgow gevolgd?

“Door de tijdstippen heb ik niet zo heel erg veel rechtstreeks kunnen zien, maar heb ik wel heel veel later teruggezien en natuurlijk volg je ook alles via de uitslagen en de media”.

 

Wat viel jou op bij dit EK Zwemmen, mij viel bijvoorbeeld op dat er wel heel erg veel estafettes waren?

“Het klopt inderdaad dat er heel veel estafettes waren. Die zijn ingevoerd vanuit het oogpunt van diversiteit en om meer landen de kans te geven finaleplaatsen en medailles te halen. Echter, je ziet dat de druk op middelgrote landen toeneemt omdat die daardoor hun goede zwemmers veel vaker moeten opstellen. Het zijn dus nog steeds de echt  brede teams zijn die hiervan profiteren”.

 

 Welke opvallende Internationale prestaties heb jij gezien?

Vanuit internationaal perspectief vond ik Adam Peaty geweldig. De manier waarop hij het wereldrecord op de 100 meter schoolslag verbeterde was indrukwekkend. Het lijkt er sowieso wel op dat het zwemmen in Groot Brittannië nog steeds profiteert van de structuur, die voor de Olympische Spelen in Londen is neergezet.

 

En welke opvallende Nederlandse prestaties heb jij gezien?

“Het viel mij op dat we een heel groot team hadden bij het zwemmen, deels ook verklaarbaar door het grote aantal estafettes. Natuurlijk heb ik weer gekeken naar de prestaties van Femke en Ranomi, maar ik heb ook genoten van Kyra Toussaint. Zij dook als eerste Nederlandse in april onder de grens van 60 seconden op de 100 meter rugslag. Lang geleden evenaarde ik eens het Nederlands record op de 100 meter rugslag dat toen in het bezit was van Jolanda de Rover, de moeder van Kyra. Nu zwom zij in de 4x100m wisselslag estafette als startzwemster een Nederlands record.

Dat is heel mooi met het oog op de Olympische Spelen van Tokyo en ik hoop dat daar ook iemand als Tes Schouten straks naar toe mag, want het is heel mooi als we ook op de schoolslag weer voorin mee kunnen doen. En natuurlijk verwacht ik ook dat Marit Steenbergen er dan ook weer bij is.

En het is natuurlijk helemaal geweldig hoe ze het nu hebben gedaan bij het Open Water Zwemmen. Met Ferry Weertman en Sharon van Rouwendaal die op de 10 km (Olympisch nummer) goud haalden op dit EK, maar ook met twee nieuwe namen als Pepijn Smits (zesde op de 5 km) en Esmee Vermeulen (brons op de 5 km). Daar ligt echt een heel goed team in het water om straks in Tokyo mee te gaan scoren”.

 

hinkelien

MENU

AGENDA

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID

Wil je ook lid worden?

AGENDA

Er zijn geen activiteiten gevonden volgens de opgegeven criteria

CONTACT

NVOD

Papendallaan 60

6816 VD Arnhem

ofni.[antispam].@nvod.nl

06-54308362

PRIVACY BELEID